Proč je nutná péče o svaly a fascie

Pokud jsou svaly dlouhodobě přetěžovány (například vadné držení těla, fyzická námaha i pohybová nečinnost), dochází k jejich zkracování. Hromadí se v nich odpadní látky, zhoršuje se prokrvení a zvyšuje se jejich napětí.
Podobné zkracování jako svaly postihuje i fascie. Fascie je pojivová tkáň, která svaly obaluje a prochází jimy. Zjednodušeně lze říci, že to je jakási síť, která obaluje všechny části těla ukryté pod kůží. Funkce fascií je také úzce provázána s lymfatickým systémem. Správně fungující svaly a fascie jsou tedy důležité pro celkové držení těla, pohyb a fungující svalovou soustavu.
Jestliže svalová soustava a fascie nepracují z různých příčin správně, pociťuje pacient / klient bolest a ztuhlost. Ve zdravotnictví se k řešení těchto stavů požívají stále častěji myofasciální techniky a masáže. Stejně tak se ve světě sportu a fitness využívá jako prevence i řešení popsaných stavů funkční trénink a sportovní masáže.

Bylo prokázáno, že BLACKROLL® pomůcky mají při správném používání podobný efekt. Jsou to optimální terapeutické a preventivní pomůcky, které dokáží metodou samouvolnění svalů a fascií například toto:

– prokazatelně zvyšují flexibilitu, stabilitu a výkonnost Vašeho myofasciálního systému
– působí preventivně proti vzniku svalové bolesti a svalových úrazů
– zlepšují tkáňový metabolismus a regenerační procesy
– zlepšují celkové držení těla díky tréninku stability

Tyto pomůcky jsou součástí takzvané Flossing techniky, na kterou jsem v listopadu 2017 získal certifikaci.
certifikace_flossing