Klienti a masáže

Je několik typů klientů:

Ti, co potřebují pomoc.

Ti, co chtějí pomoc a chtějí pro to něco udělat.

Ti, co chtějí pomoc, ale bez svého přičinění.

A potom jsou klienti, co jsou si jdou masáž pouze užít.
Často se mi stává, že přijde klient a vybere si hodinovou masáž krční páteře, která ho bolí, tudíž si myslí, že hodinové masírování krku mu problém vyřeší.

Nic, co by nešlo provést, ale pouhá masáž krční páteře (tedy problémového, bolavého místa), ač je třeba hodinová, ho problému nezbaví. Přistoupí-li klient na moji radu, snažím se najít příčinu problému i jinde na těle. Ta může být i hodně vzdálená od místa bolesti. Ne jednou se mi potvrdilo, že původ problému v oblasti krční páteře byl u kotníku nebo v koleni. Nehledě na to, že každý obratel na páteři má spojitost s reflexním bodem růných orgánů v těle (rozepisovat reflexní body není podstatou této myšlenky, později naleznete v již chystaném článku).

Odstranění a ošetření příčiny bolesti a následně důsledku většinou nelze pouze jednou nebo dvěmi návštěvami u maséra. Doporučuji minimálně pět návštěv a aktivně se zapojit vhodným cvičením. Když si uvědomíme, že problémy vznikly například před několika lety (nevhodným cvičením, dlouhým sezením v zaměstnání) a kumulovaly se, tak musíme i při odstranění jejich příčin dát tělu nějaký čas, aby se zrehabilitovalo. Záleží také na klientovi a jeho přístupu k řešení jeho problému.
Spoustu práce může udělat sám. Ani lékař, masér, nebo kdokoli jiný, neudělá pro Vás tolik, kolik můžete udělat Vy sami pro sebe.